2014年6月23日 星期一

多馬福音五十九篇 永生者

拿戈瑪第經文 (Nag Hammadi Coptic Text)


Jesus says: "Seek to see Him who is living, while you are living; rather than to die and to seek to see Him <only> when you can no longer see Him!"

耶穌說:「在你們活著的時候,要看著那永生者,以免你們死的時候,想看他卻看不見。」

個人見解


在生時,若未能明白自我以及尋得知識﹝覺醒﹞,在死亡時都必會再次經歷另一輪迴過程。直至尋得知識為止,方會脫離此過程。

Him who is living
大多數人會解為耶穌﹝的教導﹞。

然而,在褔音58至60 此三篇中,一直在暗示內我和外我兩者的概念。在解讀多馬褔音時,不難發現真正永生的﹝living﹞都是精神上的存在﹝內我﹞。

Seek to see Him who is living
因此,本篇亦可看為人活著的時候應當追求內我﹝living﹞。

rather than to die and to seek to see Him <only> when you can no longer see Him!
當靈性﹝內我﹞完全被物質﹝外我﹞完全覆蓋時﹝死亡﹞,則已太遲。


沒有留言:

張貼留言